Barabas.md
0 Coș

Cum să-ți tunzi barba corect

Cum să-ți tunzi barba  corect
Îngrijirea barbiei nu este un proces simplu și necesită o anumită experiență și cunoștințe. Cel mai probabil, la început nu veți reuși să obțineneți forma perfectă. Cel mai important e să nu vă opriți și să căutați stilul Dvs. unic.

Există numeroase tehnici de tundere a bărbii și a mustății, însă orice bărbos este obligat să cunoască cel puțin cele de bază.

Dacă numai ați început să creșteți barba, vă recomandăm pentru început să vizitați berberul. El vă va ajuta să alegeți forma corectă a bărbii și lungimea optimă a acesteia. Pe lângă aceasta, el vă va spune dacă barba Dvs. crește uniform și simetric, dacă aveți zone problematice și la ce ar trebui să atrageți atenția.

Dacă ați decis să creșteți barba fără vreun ajutor suplimentar, atunci vă sfătuim mai întâi de toate să citiți articolul "Cum să alegeți corect forma bărbii, în funcție de tipul feței".

INSTRUMENTE NECESARE:

  1. Oglinda. În mod ideal, ar fi bine să aveți două oglinzi: o oglindă obișnuită și una rotundă cu mărire - pentru a îndrepta secțiunile greu vizibile.
  2. Trimmer – aparat special de tuns barba si mustața. Este de dorit ca în set să existe piepten de diferite lungimi: îngust și lat, în lungime de la 3 la 24 mm și mai mult.
  3. Foarfece - un instrument clasic pentru îngrijirea părului. Se vor potrivi foarfecele obișnuite pentru tuns, însă asigurați-vă că sunt destul de ascuțite.
  4. Perie de păr pentru mustăți - cu denticule mici, iar pentru păr de pe obraji - cu denticule rare.

CUM SĂ TUNDEȚI CORECT BARBA

Determinarea liniei obrajilor și a gâtului

Există două zone care necesită o atenție sporită în timpul bărbieritului: obrajii și gâtul.

Marginea superioară a bărbii (linia obrazului) 

În funcție de creșterea părului, această linie poate fi lăsată naturală (A) sau făcută artificial (AB).

Pentru ca barba să arate mereu fantastic, urmați o regulă simplă: păstrați linia maximă a obrazului. Pur și simplu urmați de la linia cea mai înaltă a bărbii,în jos, tăind firele de păr rebele, până veți ajunge la linia unde firele de păr cresc mai des.

Limita inferioară (linia gâtului (C)) – lucrul cu ea este cu mult mai complicat. Dacă veți determina greșit linia bărbii pe gât, puteți distruge tot efortul depus. Regula principală: nu ridicați linia prea sus sub bărbie.

Varinta cea mai potrivită și sigură e de a urma nivelul situat puțin mai sus de «Mărul lui Adam» (la o distanța de aproximativ2-2,5 cm).

În funcție de caracteristicile feței Dvs.,puteți experimenta cu linia gâtului. Dacă ați greșit alegerea liniei, nu neapărat să tăiați barba complet. Așteptați câteva zile, până ce firele de păr vor crește din nou și va apărea o nouă posibilitate să creați linia bărbii.

TUNDEREA BĂRBII SCURTE

A tunde barba scurtă este destul de simplu. Inițial aveți nevoie să determinați linia gâtului și linia obrajilor, în modul, cum este descris în cele ce urmează.

Acum să trecem nemijlocit la tunderea bărbii:

1. Obrajii și gîtul. 

Alinierea lungimii bărbii se poate face cu ajutorul trimer-ului cu vârf. Pentru ca tunderea bărbii să fie simetrică, trebuie să o începeți de la ureche și să continuați spre bărbie. Apoi același lucru să repetați deja din partea opusă.
Pentru a alege corect vârful, vă recomandăm să începeți cu cel mai mare. Îmbrăcați-l pe trimer și duceți-l pe toată suprafața bărbii și nu uitați să pieptănați regulat barba. Dacă lungimea nu vă aranjează, schimbați vârful și repetați toată procedura repetat.

2. Mustață. 

Pentru tunderea mustății se va potrivi atât trimer-ul, cât și foarfecele. Pentru ca mustața să arate mai îngrijit mai bine să folosiți foarfecele. Pentru început pieptănați musteața de la zona nasului până în jos. Apoi, cu ajutorul denticulelor periei determinați lungimea dorită a mustății și tăiați toate firele de păr care vor ieși din această linie. Aliniați conturul mustății la discreția dvs., în funcție de stilul ales. 

Nu încercați să tăiați totul dintr-o dată, deoarece există o mare probabilitate ca foarfecele dvs. să nu poată atinge toate firele de păr uniform. Pentru ca după tundere musteața să crească echilibrat, vă recomandăm să treceți de la o parte la alta. Începeți de la mijloc și continuați spre margini.

3. Conturarea

Pentru crearea unui contur bine-definit pe obraji, se va potrivi trimer-ul fără vârf. Tăierea firelor de păr trebuie să fie în concordanță cu liniile obrajilor și a gâtului, determinate în prealabil.

Pentru ca trecerile să fie radicale, trebuie să folosiți aparatul de ras și să tundeți toate firele de păr care se află înafara liniilor obrajilor și a gâtului. Nu executați această procedură pe pielea uscată. Folosiți gel sau spumă de ras, apoi hidratați fața.

TUNDEREA BĂRBII LUNGI

Tunderea bărbii lungi este un proces mai complicat decât a celei scurte și necesită mai multă experiență în modelarea formei bărbii. De regulă, pentru a avea o barbă îngrijită este nevoie de îndeplinirea câtorva cerințe:

  1. Forma bărbii trebuie să corespundă cu forma maxilarului.
  2. Limita inferioară a bărbii trebuie să fie sub bărbie, iar limita superioară lângă ureche.

Pentru crearea unei forme corecte începeți cu liniile verticale, care se află de-a lungul părților laterale ale bărbii. Stând în fața oglinzii formați linii drepte în zona de stânga și dreapta a bărbii. După aceasta formați în partea de jos a bărbii încă o linie, numai ea să fie dreaptă și orizontală, După ce veți obține o formă pătrată a bărbii, puteți să continuați și să o rotunjiți după placul vostru. 

Liniile verticale

Sub forma verticală, se subînțelege nu o linie strict verticală, dar cu înclinare într-o parte. Astfel, barba poate primi o formă conică sau rotundă. Forma dorită o puteți obține dacă veți tăia atent firele de păr imediat după ce veți pieptăna barba. 

Important: nu încercați să creați forma dorită tăind deodată mult păr. În schimb, tăiați puțin din lungime, după aceasta pieptănați părul și iarăși tăiați. Continuați până ce veți obține rezultatul dorit.

Linia orizontală

Linia orizontală va determina lungimea totală a bărbii. La fel ca și în cazul liniei verticale, vă recomandăm să tăiați câte puțin, pieptănând continuu barba. De asemenea, linia orizontală nu trebuie neapărat să fie dreaptă. Mulți amatori ai bărbilor preferă ca regiunea de sub bărbie să fie puțin mai joasă decât lungimea totală a bărbii.

Unghiuri

După formarea liniilor orizontale și verticale, trebuie să acordați o atenție deosebită trecerilor dintre ele. Trecerea nu este iminentă, dacă barba este rotundă sau trecerea va fi bruscă. Încercați să tăiați unghiurile astfel ca acestea să respecte următoarele condiții:

  1. Unghiurile din dreapta și stânga să fie simetrice
  2. Unghiurile să arate armonios

TUNDEREA MUSTAȚEI

Îndreptați mustățile cu ajutorul foarfecelor. Tăiați firele de păr, astfel ca acestea să se termine la linia buzei superioare. Vă recomandăm să tăiați câte puțin, pentru a rămâne la lungimea optimă și să nu tăiați în exces.

METODA TRECERII UȘOARE

Această metodă presupune că musteața nu se tunde dintr-o singură dată, ci în decursul a câteva zile. Această metodă de tundere a mustețelor poate conveni celor, ce deja au competențe de bază de tundere a mustețelor, deoarece începătorii riscă în căutarea perfecțiunii să-și bărbierească complet podoabele feței.

Principiu de bază a metodei de trecere ușoare constă în faptul că în prima zi se realizează 90% din toată tunsoare, iar în următoarele zile doar se îndreptă firele de păr. Atenționăm că se taie doar firele de păr rebele. Nu încercați să aliniați cardinal liniile bărbii sau ale musteților.

Nu se exclude faptul, că la început nu veți reuși să obțineți forma ideală, pe care ați conceput-o. Însă nu trebuie să vă lăsați afectat prea mult. Trebuie să treacă puțin timp, până ce veți obține competențe de bază. Cel mai important este să vă urmați țelul și să dezvoltați un stil personal.